Hitta rätt information som förälder

Hitta rätt information som förälder

När det kommer till att vara förälder och framförallt förälder till sitt första barn. Då är väldigt mycket helt nytt och det är extremt mycket ny information som du skall lyckas fånga upp på kort tid. Allt ifrån hur du skall byta blöja, till mat, amning och alla dessa prylar och tillbehör som ett barn är i behov av.

Som en ny förälder som aldrig någonsin kring små barn, blir det som att dörren till en helt ny värld öppnar upp sig. Då är det bra att ta hjälp av människor som varit där tidigare, eller som är i samma situation som du själv. Det kan handla om att fråga sina föräldrar om tips kring barn och bebisar. Man skall dock ha i åtanke att det vanligtvis är många år sedan som dina föräldrar hade hand om en bebis. De glömmer mycket under dessa åren och ibland kan det också vara en generationsfråga. Med det menar jag att man gjorde en sak på 80- och 90-talet, medan under 2020-talet gör man något helt annat.

Ett bra exempel på detta är hur barnet skall sova. Den debatten har gått fram och tillbaka under årtionden. Under början av 90-talet löd informationen till föräldrarna att barnen skulle sova på mage, för att bäst undvika plötslig spädbarnsdöd. Nu under 2020-talet är rekommendationerna från t.ex. 1177 att barn skall sova på rygg.

Men åter till det här att som ny förälder ta hjälp av andra att lära sig ifrån. En annan bra kunskapskälla är att använda vänner och bekanta som har småbarn eller haft. De är en mer uppdaterad informationskälla än dina föräldrar och därmed oftast mer pålitliga. De brukar också kunna ha en hel del bra knep att ta till. Tillexempel hur du bäst bär ur ett sovande barn ur bilen och håller dem sovande.

En annan kunskapskälla är att använda internet och söka fram information från trovärdiga källor, som exempelvis Barnkollen.se. Som är en samlingsplats för föräldrar att hitta all nödvändig information som du kan tänkas behöva. Allt ifrån guider på produkter, till tips inför bilresan eller flygresan.

Den sista kunskapskällan som vi vill tipsa om är Familjeliv.se som fungerar som en medlemsportal där föräldrar kan ge tips till varandra.

Kommentarer är stängda.