Brott, straff och polisregister

Brott, straff och polisregister

När man pratar om rättsväsende och rättssystem så kopplar många idag det till det amerikanska rättsväsendet. Det förekommer extremt ofta i amerikanskt baserade serier och filmer. Många av dem är helt baserade i amerikanska domstolar och deras rättssystem.

Att Sverige har ett annorlunda rättssystem än exempelvis USA har aldrig varit tydligare än när den kände hiphop artisten ASAP Rocky blev gripen och häktad i Stockholm 2019. Händelsen ägde rum i juni 2019 i Stockholm, där ASAP Rocky häktades på sannolika skäl misstänkt för misshandel.

Detta väckte stora reaktioner i USA framförallt när häktningen av hiphop artisten förlängdes. Vilket i svenskt rättsväsende behöver beslutas i domstol där åklagaren yrkar på förlängd häktningstid. I USA fungerar det inte riktigt på samma sätt. Det som amerikanska medier, fans och även amerikanska presidenten Donald Trump reagerade starkt på. Anledningen tros vara att de inte förstod att vi i Sverige inte tillämpar deras koncept ”bail out”, översatt till ”släppt mot borgen”.

Släppt mot borgen

Konceptet ”släppt mot borgen” är något som används i exempelvis USA, men även i många andra länder. Borgen innebär i brottsutredningar att en misstänkt släpps i väntan på rättegång, mot en ekonomisk garanti. Den misstänkte måste deponera en större summa för att släppas tills rättegången. Summan förverkas då om den misstänkte inte infinner sig. Tanken bakom detta är att undvika att spärra in personer utan att den dom fallit i laga i kraft, dvs en rättegång har genomförts.

I händelsen med ASAP Rocky häktades han enligt svenskt rättssystem då vi inte tillämpar borgen. Dock hade han sannolikt nog inte blivit släppt mot borgen pga flyktfara. På grund ut av att han är utländsk medborgare med stora ekonomiska friheter, som exempelvis det privata jetplanet som han senare åkte hem med. Risken för att han hade lämnat landet innan rättegången genomförts hade troligtvis bedömts som stor. Det var också en av de argument som åklagaren använde i häktningsförhandlingarna.

Vill du lära dig mer om svenskt rättssystem och exempelvis de polisregister som finns i Sverige idag.
Läs mer på: http://polisregister.se/

Kommentarer är stängda.